Erwtensoep

Vandaag is dan dus de tweede Skate en Soup party en we hebben een groot deel van de mensen in ons Toronto adresboek aangeschreven en vele hebben gereageerd dus dat belooft een leuke middag te worden. Vorig jaar had ik een dikke bruine bonen soep gemaakt, dus nu moest het wel een erwtensoep worden. Maar wat gaat er ook al weer in?

Zo’n recept moet dan een beetje traditioneel zijn, vind ik. Als het kan hele erwten, voor de "bite". Jammergenoeg zijn hele erwten hier niet te krijgen, dus worden het spliterwten. Verder zocht ik een beetje op internet naar goede recepten. Thuis heb ik een geweldig recept voor beide wintersoepen uit een oude en vergeelde Libelle of Margriet, ooit van Moeders meegekregen. Maar nu moest de Moeder aller vraagbaken antwoord geven.

Uiteraard geeft Wikipedia een recept voor erwtensoep, maar het is een beetje magertjes, geen hele erwten en geen aanwijzingen over de hoeveelheden. Ik zoek verder en vind vervolgens een hele reeks aan recepten die allemaal behoorlijk anders zijn. Van een enkele schouderkarbonade tot een halve slagerij aan vlees-ingrediënten. Over de groenten zijn de meesten het wel eens, maar ook hier verschillen de hoeveelheden, en één recept maakt het wel heel bont door er ook nog eens blikerwten doorheen te doen, absoluut onverantwoord. Ik herinner me dat het vorig jaar ook al lang zoeken was naar een bruine bonen soep recept zonder blikbonen. En ja, vervolgens kan je die gewoon zelf trekken en de rest van het recept wel volgen. Maar als de maker begint met bonen uit blik is bij mij zijn autoriteit al wel volledig verdwenen!

Uiteindelijk vind ik zes heel verschillende erwtensoep recepten, waarbij vooral de toegevoegde kruiden volledig verschillen. Digitale Dick voegt er zelfs ketjap en aroma aan toe en u begrijpt dat bij mij ook bouillonblokjes uit den boze zijn. Zelf voeg ik wel een lepel kerrie toe, dat kan ik me nog herinneren uit mijn Libelle recept. De soep, ruim tien liter, heb ik gisteren klaargemaakt. Kan hij een nachtje staan, en wordt nog lekkerder. Voor de niet varkensvlees-eters is er een zelfgemaakte tomatensoep. Ik ben benieuwd wat ze er van vinden.


Een vergelijking van de recepten (download een pdf).